Aquarium Inrichten

Het inrichten van een aquarium is natuurlijk erg belangrijk. Om hiermee te starten moet je jezelf de volgende zeven vragen stellen:

 1. Wil je een zoetwateraquarium? Of kies je voor een zeewateraquarium?
 2. Wil je een biotoop? (het zo goed mogelijk nabootsen van de natuurlijke omgeving)
 3. Welke vissen wil je gaan houden? (En in welke omgeving, en waterwaarden leven zij? Kunnen de verschillende vissen wel bij elkaar).
 4. Welke bodem wil je zandgrond of grind?
 5. Hoeveel stroming heb je nodig in je aquarium?
 6. Wil je zoveel mogelijk van de pompen, aan- en afvoerslangen, uitstromers enz. onzichtbaar verwerken?
 7. Wat voor een achterwand wil je?

Keuzes gemaakt? Kies dan is het tijd om de belangrijkste onderdelen in te kopen en het aquarium in te richten.

Fase 1: Inrichting

 1. Zet als het eerst het aquarium waterpas. Tussen de kast / onderstel en aquarium leg je een plaat tempex. Dit vangt de oneffenheden en eventuele schokken op.
 2. Als eerste plaats je je achterwand. Deze achterwanden zijn kant en klaar te koop, maar ook  kun je zelf een achterwand maken. Bij zeewater volstaat meestal met het verven van de buitenkant van de achterruit. Maar er zijn ook voor zeewater aquariums diverse andere mogelijkheden zoals zelf vouw achterwanden maar ook kant en klare achterwanden zijn tegenwoordig zeer populaire met name de keramiekplaten.
  Plaats de filters, pompen en overige installaties. Probeer direct de aan en afvoerbuizen en eventuele andere storende dingen weg te werken.Stenen als decoratie op de bodem? Ga verder met stap 3.  Wil je de bodem inrichten met planten? Ga dan naar stap 5.

 3. Plaats je een plaatje tempex op de bod. Dit voorkomt het knappen van je bodem-glasplaat. Tempex kan ook gebruikt worden bij zeewater een andere mogelijkheid is het levendsteen ook op pvc ringen plaatsen.  In dat geval beging je met het stapelen van de stenen. (Wees hier voorzichtig hiermee)
 4. Voeg zand, fijn grind en eventueel voedingbodem (zie stap 6)  toe.Wil je geen planten? Sla stap 6 over.
 5. Plaats eerst de voedingsbodem voor de planten en daarboven op het zand of grind.
 6. Nu zijn we op het moment aan gekomen dat er water in kan, doe dit voorzichtig en met beleid.
  Ander stuift alles omhoog en kan je opnieuw beginnen.
  TIP: Als je met een slang vult doe er een washandje vrij los omheen dan stuift je bodemvulling niet of nauwelijks
 7. Tijdens het vullen kan je al planten en kienhout gaan plaatsen, maar kan en mag ook later (let hierbij op de temperatuur). Bij zeewater kan dit alleen als het water de goede zoutgehalte en temperatuur heeft en dan beginnen we met het levendsteen en of vulsteen. (doe dit van tevoren in een flinke ton.)
  TIP: Kienhout van tevoren vol laten zuigen anders blijft het drijven.

Fase 2:  Controle fase

 1. Als al het nodige water kun je kijken of de pomp(en) en filter(s) werken. En plaats de verlichting. Zodra alles draait en naar wens werkt moet het aquarium rijpen, dit kan enkele uren tot 2 weken duren. Dit geld voor zowel zoet als zoutwater aquaria. Pas nadat alle waterwaarden in orde zijn en het aquarium optimaal werkt, kun je de vissen aanschaffen in het aquarium plaatsen.

.

Share and Enjoy:
 • Hyves
 • Twitter
 • Facebook
 • LinkedIn

Geef Feedback